El Consorci València Interior mostra als representants municipals les novetats de la planta de residus de Caudete

Anteriores

L’ens mostra el procés integral des que el fem mesclat entra en la instal·lació fins que ix convertida en abonament per a les vinyes de la zona de la Terra del Vi

Caudete de las Fuentes, 14 de juny de 2022

El Consorci València Interior ha ensenyat aquest matí als representants dels municipis consorciats les novetats que ha incorporat la planta de tractament de residus de Caudete de las Fuentes. Així, els responsables públics d’una vintena de localitats de les cinc comarques consorciades (Camp de Túria, la Foia de Bunyol-Xiva, la Plana d’Utiel-Requena, la Regió muntanyenca i el Racó d’Ademús) han pogut contemplar el funcionament de les instal·lacions i compartir coneixements respecte a la gestió dels residus.

Després de dos anys d’aturada, a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, el CVI represa una sèrie de visites amb representants públics que pretenen servir per a, d’una banda, conscienciar sobre la importància de reduir i separar correctament els residus i, per un altre, posar en valor la important labor que es desenvolupa en plantes com la de Caudete de las Fuentes, per a recuperar i valorar el major volum de residus possible.

En l’acte han participat el president del Consorci València Interior, Robert Raga i el gerent de l’entitat, Ángel Rodríguez, els qui han destacat la labor de transparència de l’ens en mostrar tot el procés de gestió de residus des que entren en la planta fins que ixen de la mateixa convertits en compostos d’alta qualitat, en el cas dels bioresidus, que són utilitzats en les vinyes de la zona: economia circular i de proximitat en estat pur.

Una planta que aposta per la innovació

Al llarg del matí, regidors i alcaldes i alcaldesses han pogut conéixer el procés de gestió dels residus, així com les infraestructures amb les quals compta la planta. Els tècnics han dividit la visita en dos grups. En primer lloc, s’ha visitat la nau de triatge, espai en el qual es recuperen plàstics, metalls, cartó i vidre, mitjançant els trómeles, el separador balístic i el separador òptic, així com el garbellat manual per part del personal de la planta.

En aquesta primera nau, a més, es recupera la matèria orgànica, que, posteriorment, es trasllada als túnels de compostatge, on s’indueix una fermentació accelerada que higienitza el residu.

A continuació, el grup s’ha dirigit a la nau d’afinament, en la qual els residus orgànics són garbellats de nou. Aquesta segona separació dona lloc a la recuperació de xicotets envasos de plàstic lleuger, càpsules de café o fragments de vidre. De fet, respecte a aquest material, les i els visitants han pogut observar el funcionament del segon separador òptic, que el CVI, en el seu propòsit d’introduir millores en el procés de tractament dels residus, va adquirir recentment.

D’altra banda, prova que la innovació és present en les instal·lacions de Caudete de las Fuentes, la planta compta amb una de les infraestructures més modernes per a la depuració dels lixiviats. Les persones representants dels municipis consorciats han vist in situ com les aigües contaminants procedents dels residus acumulats en abocador es transformen en aigua completament neta.

Conscienciació ambiental des dels municipis

El president del CVI, Robert Raga, ha expressat que és “molt important que els responsables públics siguen coneixedors de la realitat quant al tractament dels residus de la seua zona, ja que això permetrà poder desenvolupar amb èxit acciones de sensibilització i conscienciació ambiental dirigides a la ciutadania”.

Cal recordar que, de fet, l’objectiu principal del Consorci València Interior és gestionar els residus municipals conjuntament. Actualment, l’entitat està constituïda per 61 municipis de la comarques de l’interior de València. En aquest moment dona servei a més de 250.000 habitants i compta amb una xarxa de 25 ecoparcs fixos, 9 rutes d’ecoparcs mòbils i les plantes de tractament de residus de Caudete de las Fuentes i Llíria.

[:]