Amb l’objectiu de compartir experiències i establir un diàleg conjunt respecte al sistema de gestió de residus municipals, representants públics de Castella-la Manxa han visitat hui les instal·lacions del Consorci València Interior. La Directora General d’Economia Circular de la Conselleria de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, Marta Gómez, juntament amb altres representants de l’administració local, provincial i autonòmica, han sigut rebuts pel President del Consorci València Interior (CVI), Robert Raga, i el Director General de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer.

A l’inici de la jornada, les i els representants públics de Castella-la Manxa han visitat el Punt Net Mòbil, situat hui a Villargordo del Cabriel, i han comprovat la importància d’aquestes instal·lacions, que faciliten la recollida selectiva dels residus entre la ciutadania.

A continuació, s’ha visitat la planta de tractament de residus de Caudete de las Fuentes, la qual cosa ha permés conéixer el recorregut que segueixen els residus: des de la nau de triatge –en la qual es recuperen diversos tipus de plàstics, metalls, cartó i vidre, a través d’un garbellat manual i un posterior procés de separació mecanitzat– fins al depòsit final en abocador.

Separació de vidre i gestió de lixiviats

Així mateix, el grup ha pogut conéixer el circuit que segueixen els residus orgànics en la nau d’afinament, en la qual aquesta matèria és novament garbellada per a recuperar envasos lleugers, càpsules de café o fragments de vidre. Concretament, la separació d’aquest material ha despertat l’interés de les i els visitants i és que fa tan sols uns mesos el Consorci València Interior va ampliar la línia de separació de vidre amb un segon separador òptic.

De la mateixa manera, la trobada ha servit per a abordar el procés de gestió dels lixiviats, és a dir, les aigües contaminants procedents del depòsit de residus en abocador. La planta de tractament de Caudete de las Fuentes compta amb una de les infraestructures més modernes per a la depuració d’aquestes aigües que, gràcies a un tractament d’ultrafiltració i osmosi inversa, passen a convertir-se en aigua neta.

Finalment, el Celler Redó de Utiel ha acollit una trobada-debat, en el qual les persones assistents han pogut compartir opinions i experiències quant al càlcul dels costos de la gestió dels residus o de l’aplicació de sistemes d’incentius, com la iniciativa El meu Compte Ambiental, que premia a les persones usuàries d’ecoparcs o ecomóviles amb descomptes en la taxa per tractament de residus o vals per a canviar en el comerç local.

El President del Consorci València Interior, Robert Raga, ha destacat la importància d’establir sinergies per a continuar aprenent i millorant en la gestió de residus. Raga ha explicat que “per al Consorci València Interior és fonamental continuar treballant per a afavorir l’economia circular i, al seu torn, impulsar la creació d’ocupació i acostar-nos als objectius que ens marquen les institucions europees, estatals i autonòmiques”. “El residu, si es gestiona bé, és una gran oportunitat”, ha afegit el president del CVI.

Per part seua, la Directora General d’Economia Circular de la Conselleria de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, Marta Gómez, ha agraït la visita, destacant positivament aquest tipus de trobades i posant l’accent en la importància de la “planificació per part de les administracions per a treballar conjuntament en la bona gestió dels residus”.