Una empresa noruega crearà nous materials i combustible nàutic a través del reciclatge químic dels residus plàstics de la planta de Llíria

Anteriores

El Consorci València Interior ha rebut als empresaris que pretenen instal·lar-se en el municipi i aprofitar com a recursos els residus d’aquesta instal·lació

Llíria, 15 de setembre de 2022
El Consorci València Interior (CVI) ha rebut la visita d’una representació de l’empresa noruega Astrumfuel, orientada al reciclatge químic dels residus plàstics que no poden ser reciclats mecànicament. El president del CVI, Robert Raga, i el gerent de l’ens, Ángel Rodríguez, al costat de representants de la junta de govern de l’ens, han mostrat la planta de Llíria a l’empresari Gerdt Holm Johnstad, al delegat de Astrumfel a Mallorca Jan Neumann i a la representant de la Cambra de Comerç hispà- noruega, Carmen Sanz. No és la primera vegada que venen, ja que al juny de 2021 van fer una primera aproximació per a valorar la possibilitat de generar sinergies.

La companyia està interessada a adquirir plàstics per a generar noves matèries primeres i han mostrat la seua disposició a aprofitar les fraccions recuperades riques en plàstics que en l’actualitat van a abocador al no tindre eixida en el mercat. Amb això, pretenen generar de nou hidrocarburs simples amb els quals crear nous polímers o ben combustible per a vaixells. De fet, la intenció és posar en marxa el seu pla de negoci amb una prova pilot a Llíria donada la proximitat amb la planta del consorci i que serà un dels proveïdors principals de matèria per a la seua empresa. Amb això, el CVI veuria reduïda la quantitat de residus que van a abocador, augmentant així la seua vida útil, i donar vida a nous productes procedents de residus plàstics.

Durant la visita, s’ha mostrat al grup els processos de selecció i separació dels residus a l’interior de la nau de triatge. I és que per a fer possible el reciclatge químic de polímers plàstics és necessari seleccionar aquells compostos amb major rendiment en el posterior procés de piròlisi (mescles de polipropilè, poliestiré i polietilé), i recuperar prèviament els materials que tenen un aprofitament directe en el mercat de reciclatge material. Els sistemes de selecció del Consorci a través de separadors òptics automàtics programables, combinats amb separadors balístics, i electromagnètics, permeten adaptar la separació als requisits necessaris a cada moment.

Per al president del Consorci València Interior, Robert Raga, “es tracta de convertir el residu, que aparentment ja no val res, per a donar vida a nous productes, com aquest cas nous polímers o combustible per a vaixells sense necessitat d’extraure nous materials de la naturalesa”. Raga ha assegurat que es tracta d’una iniciativa “molt important per al CVI atés que amb aquest model d’economia circular s’utilitzen els residus per a crear ocupació, millorar les xifres de valorització de residus i acostar-nos als objectius que ens marquen les institucions europees, estatals i autonòmiques”.
La innovació és una de les premisses d’aquest consorci, sobretot el que tinga a veure amb la recuperació de materials per a poder crear nous productes. Durant la visita s’ha explicat als empresaris les novetats tecnològiques que s’escometran en la planta de Llíria per a millorar el tractament de residus i recuperar encara més percentatge de materials, de manera que aniria només a abocador un 28% dels residus que entren en planta.
Amb aquesta visita s’evidencia el treball que realitza l’ens supramunicipal quant a la gestió dels residus, atés que es caminen buscant solucions a la millora de les xifres de recuperació aprofitant les sinergies, bé amb empresaris espanyols o estrangers.
Diferents mitjans han difós aquesta informació:

Agencia EFE: Una empresa noruega crearà combustible amb residus plàstics de Llíria
Levante EMV: El plàstic indestructible de l’interior valencià servirà de combustible
Las Provincias: De residus plàstics a nous materials i combustible nàutic
Tu Comarca: Una empresa noruega crearà nous materials i combustible nàutic a través del reciclatge químic dels residus plàstics de la planta de Llíria